Arkiv

SRFs samarbete i Tanzania synliggör personer med synskada och albinism

dec 12, 2014

I november firade TLB, Tanzania League of the Blind, 50 år. Synskadades Riksförbund som har samarbetat med TLB i närmare 30 år fanns på plats och deltog i firandet.

Deltog gjorde också Tanzanias hälso- och socialminister, liksom representanter för Tanzanias premiärminister, regionala myndigheter och andra ideella organisationer. Firandet inleddes med en vita käppenparad där flera hundra personer marscherade med trummor, dans och sång och sträckte sina käppar i luften.

Efteråt samlades alla på Nyerere-torget mitt i Dodoma, Tanzanias officiella huvudstad. Där fortsatte firandet med underhållning, uppvisningar och tal. SRF framförde organisationens gratulationer och glädje över deras långa samarbete och fortsatta gemensamma kamp för ökade rättigheter.

– Vi är mycket stolta och glada över att kunna fira denna milstolpe med TLB, som genom åren utvecklats både nationellt och lokalt. Idag är de en kunnig, stark och framstående organisation, med stort medlemsengagemang, vilket inte minst syntes under jubileumsfirandet, säger Elvira Kivi på SRF.

TAS har utnämnts till Tanzanias främsta påverkansorganisation

SRFs andra samarbetsorganisation i Tanzania TAS, Tanzania Albinism Society, har nått stora framgångar den senaste tiden. TAS är en organisation av och för personer med albinism, en grupp i Tanzania som är mycket utsatt för stigma och våld. Personer med albinism är också extra utsatta för att drabbas av hudcancer.

Sedan samarbetet med SRF inleddes för cirka 20 år sedan har TAS blivit allt mer etablerad som organisation och har de senaste åren fått mycket uppmärksamhet för sina frågor i media. 2014 utsåg Tanzanias Foundation for Civil Society TAS till Tanzanias främsta påverkansorganisation. De har lyckats påverka både den nationella såväl som den regionala politiken i Tanzania. Dessutom har FN erkänt en internationell dag för personer med albinism, som hädanefter infaller den 13 juni.

Svenska ambassaden positiv till samarbete

Under sitt besök i Tanzania passade SRF på att tillsammans med båda sina samarbetsorganisationer TLB och TAS besöka den Svenska ambassaden i Dar es Salaam.

TLB och TAS arbetar gemensamt för att göra lokala beslutsfattare, rektorer, lärare och inte minst föräldrar medvetna om vikten av att barn med synnedsättning och albinism går i skolan. Som en följd av projektet och organisationernas arbete har totalt ett 30-tal barn börjat skolan under 2013-2014. Men utmaningarna vad det gäller resurser, förståelse och acceptans är fortfarande stora.

På ambassaden träffade organisationerna Rebecka Alffram, som arbetar med utbildningsfrågor. Hon delar uppfattningen att det är viktigt att skapa förutsättningar för att barn med funktionsnedsättning ska kunna inkluderas i skolan. Rebecka Alffram uttryckte att TLB och TAS har mycket kunskap att bidra med och var positiv till ett framtida samarbete.

Stöd oss

Vårt arbete

Om MyRight

Jobb och praktik

Nyheter

Kontakta oss

Visselblåsartjänst

Besöks- och postadress: MyRight Liljeholmstorget 7A, 117 63 Stockholm
Telefon: 08-505 776 00   |   Epost: info@myright.se   |   Org. nr 802402-9376

Stöd MyRight med en gåva
Swish: 123 900 11 08
Plusgiro: 90 01 10-8

Besöks- och postadress:
MyRight Liljeholmen 7A, 117 63 Stockholm
Telefon: 08-505 776 00
Epost: info@myright.se
Org. nr 802402-9376

Stöd MyRight med en gåva
Swish: 123 900 11 08
Plusgiro: 90 01 10-8