fbpx

Rätt vård gav Nindi en ny chans i livet

Bristande kompetens och kunskap kring psykisk ohälsa är en vanlig orsak till varför många söker förklaringar i förbannelser och sätter sitt hopp till ovetenskapliga kurer och behandlingar. Det var något som Nindi Mtumwa Shafii i Tanzania fick erfara när hon hamnade i en djup depression.

Nindi tittar ut genom fönstret på sin förskola, hon har en blå mönstrad klänning och en vit hatt på sig
Nindi Mtumwa Shafii

Direkt efter att Nindi fött sitt andra barn fick hon veta att hennes man hade träffat en annan kvinna. Mannens svek gjorde att Nindi började må väldigt dåligt. 

-Då beslutade jag mig för att flytta hem till mina egna föräldrar igen. Men de trodde att jag hade blivit förhäxad, berättar Nindi.

Hennes familj tog henne till en lokal häxdoktor som förklarade att orsaken till hennes psykiska besvär var att mannens nya kvinna hade lagt en förbannelse över henne. Men de behandlingar och mediciner hon fick hjälpte inte.

När hon mådde som sämst förstod inte familjen att hon var i behov av vård och när försöken att bryta den påstådda förbannelsen inte hjälpte tog de till en drastisk åtgärd.

 -Familjen skrämdes av mina skrik. Då låstes jag in i ett tomt rum där jag fick sitta för mig själv. Där inne tänkte jag att det hade varit bättre om jag hade varit död. Min mamma skämdes för mig och det gjorde även mitt äldre barn eftersom jag dessutom hade lämnat min man.

Rätt vård gav Nindi hennes liv tillbaka

Nindi sitter på huk i en grön tunika och leker med barnen på hennes förskola
Nindi driver idag sin egen förskola

Till sist fördes dock Nindi till ett sjukhus, där hon blev inlagd. Vårdpersonalen sa att hennes problem troligen hade utlösts av den kraftiga stress hon utsatts för. På sjukhuset fick hon även en antipsykotisk medicin, som hon kommer att behöva ta livet ut.

När Nindi skrevs ut tipsade vårdpersonalen även henne om att ta kontakt med TUSPO (Tanzania Users and Survivors of Psychiatry Organisation). Det var ett råd som kom att få avgörande betydelse.

 -Om jag inte hade fått det stöd som jag har fått genom TUSPO så är det inte omöjligt att jag hade varit död nu, säger Nindi.

Tak vare organisationen fick Nindi gå en barnskötarutbildning och driver idag sin egen förskola.

Tillsammans med TUSPO firar Nindi Världsdagen för psykisk hälsa 2021

Nindi har sedan hon själv fick hjälp, engagerat sig i TUSPO och hjälp andra med psykisk ohälsa att söka och få rätt hjälp. Idag är hon styrelseordförande för TUSPOs kvinnosektion och vice ordförande för TUSPOs styrelse.

Organisationen firade nyligen Världsdagen för psykisk hälsa, som varje år infaller den tionde oktober för att öka medvetenheten kring frågor kopplade till psykisk hälsa runt om i världen. 

TUSPO firade dagen i Iringa distriktet i Tanzania, med sång, dans och fler talare, för att uppmärksamma vikten av att bryta stigmatisering kring psykisk ohälsa och möjligheterna till att få rätt hjälp.

Nindi Shafii står och håller upp ena handen, hon har en orange klänning på sig
Nindi Shafii är vice ordförande för TUSPOs styrelse och ordförande för deras kvinnosektion
Tre kvinnor dansar de har färgglada klänningar och håller i mikrofåner
Organisationen TUSPO:s kvinnosektion under firande av internationella dagen för psykisk hälsa
Dr.Petro Lusasi står upp och håller i en mikrofon, han har på sig beiga byxor och matchande tröja runt honom sitter flera personer och lyssnar
Dr.Petro Lusasi är psykiatriker och deltog för att sprida kunskap och psykisk hälsa

Senaste nytt