fbpx

Samarbete för psykisk hälsa 

Föreningarnas representanter står framför gröna växter.
Från vänster: Åsa, Vahid, Nejra och Kristina.

Förra veckan hade vi besök av Vahid Đulović och Nejra Tinjić från vår partnerorganisation TK Fenix som arbetar för att förbättra livet för människor med psykisk ohälsa i Bosnien-Hercegovina. Med på besöket var också Åsa Höij och Kristina Båth Sågänger från Riksförbundet för Social och Mental Hälsa (RSMH) som jobbar med samma frågor i Sverige. Samarbetet har pågått sedan 2018. En del av det är ett ekonomiskt stöd via MyRight till TK Fenix för att stötta och utveckla deras verksamhet. Den består bland annat av ett dagligt center i Tuzla där människor med psykisk ohälsa kan få rådgivning, arbetsterapi och stöd av varandra. Man arbetar också för att öka kunskapen om psykisk ohälsa hos allmänhet och myndigheter. En annan del av samarbetet är utbytet med RSMH. 

”Vi ligger före kan man säga”, säger Åsa från RSMH. ”Vi har funnits sedan 1967 och en del av de problem som TK Fenix upplever har vi haft här men tagit oss förbi.” 

”Exempelvis har vi som patientorganisation numera ett bättre samarbete med lokala myndigheter och vården. De ser oss som en resurs och vill involvera oss i utvecklingen av vården”, säger Kristina.  

“Även om det kan bli bättre även här”, tillägger Åsa. 

 

Gemensamma utmaningar 

Men organisationerna och deras medlemmar har också gemensamma utmaningar. Okunskap, fördomar och diskriminering förekommer i båda länderna. Exempelvis blir människor med psykisk ohälsa inte alltid tagna på allvar när de söker vård för fysiska problem. Det kan leda till att de får sämre vård, men också till att de drar sig för att alls söka vård vilket och försämrar hälsan och påverkar livslängden. Ett annat gemensamt problem är stigma, att det anses skamligt att lida av psykisk ohälsa.  

”Vi har mycket kvar att göra här i Sverige också, men det är värre i Bosnien-Hercegovina”, säger Åsa. ”Där är det till exempel en skam för hela familjen om någon begår självmord.” 

”Men det är svårt att bryta stigmat när människor inte är villiga att gå ut och prata öppet om sina problem”, säger Vahid. ”Vi har kanske fyra, fem personer som är beredda att vara öppna i vår organisation, så det blir alltid samma människor som syns i media. Det gör att folk kanske inte förstår hur vanligt det faktiskt är med psykisk ohälsa.”   

 

Ett ömsesidigt utvecklande projekt 

”Det ekonomiska bidraget är jätteviktigt för att vi ska kunna driva och utveckla vår verksamhet”, säger Nejra. ”Men det är också väldigt värdefullt att få råd från RSMH. Vi bedriver vår verksamhet under olika förutsättningar men många av deras råd går ändå att tillämpa om vi anpassar dem till vår kontext.”        

Samarbetet är också värdefullt för RSMH som får nya perspektiv på sitt arbete och möjlighet att diskutera gemensamma utmaningar. Att kunna bidra med kunskap, inspiration och stöd till organisationer i andra länder skapar också en känsla av solidaritet och stolthet i föreningen.   

”Vi hade besök från TK Fenix för fem år sedan, och våra lokalföreningar pratar fortfarande om det besöket”, säger Åsa som har varit aktiv inom det internationella arbetet länge och ser nöjd ut. 

Vi på MyRight är också mycket nöjda med projektet och hoppas kunna fortsätta stötta samarbetet och bidra till att förbättra livet för människor med psykisk ohälsa i Bosnien-Hercegovina.  

Vill du vara med och bidra till våra projekt runtom i världen? Stötta oss gärna med en gåva 

Fem personer sitter vid ett bord med mikrofoner, papper och drickor framför sig och roll-ups bakom sig.
TK Fenix håller presskonferens på World Mental Health Day. Det är ett bra tillfälle att sprida kunskap och bilda opinion.
En man står framför en uteplats med tak målad i många strka färger.
Brukarna har varit med och skapat den färgglada uteplatsen vid TK Fenix dagcenter i Tuzla. Många mår bra av att få arbeta praktiskt och vara kreativa.

Últimas noticias

Medlemmar ur FES poserar i sin föreningslokal. Fyra personer står mot en vägg med bokhyllor och två sitter framför i rullstol.

MyRight i Bolivia

I Bolivia möter personer med funktionsnedsättningar enorma utmaningar varje dag. Men genom våra fantastiska partnerorganisationer förändras liv.

LEE MAS "
Bilden visar många fötter på en väg där någon skrivit "climate crises = human rights crisis".

Klimaträttvisa för alla

Personer med funktions-nedsättning drabbas hårt av klimatkrisens effekter. Nästa år startar MyRight ett projekt för att inkludera personer med funktionsnedsättning i klimatarbetet.

LEE MAS "