fbpx

Hjälp och hopp för personer med funktionsnedsättning i Ukraina

På ett webbinarium arrangerat av MyRight berättade Yuliia Sachuk om hur det är att leva med funktionsnedsättning i dagens Ukraina och om organisationen Fight for Rights arbete.

Med ett brett spektrum av stöd, från att tillhandahålla rullstolar och hörapparater till mediciner, generatorer, värmeelement och kokutrustning står organisationen Fight for Right i frontlinjen för att säkerställa att även personer med funktionsnedsättningar får den hjälp och omsorg de behöver i krigets Ukraina.

Sedan krigets utbrott har organisationen, genom sin hotline och mobila medicinska team, hjälpt över 20 000 personer. En stor del av deras arbete har bestått av evakueringar, en livsviktig tjänst för de som inte själva kan ta sig bort från de krigsdrabbade områdena.

I kärnan av Fight for Rights arbete ligger en enkel sanning: inom varje individ finns en styrka och förmåga att bidra till samhället. På Fight for Right jobbar och volontär-arbetar personer med egna funktionsnedsättningar.

“Vi vill visa att personer med funktionsnedsättning kan vara mer än bara mottagare av humanitärt stöd. Vi är också subjekt som kan ge stöd.” säger Yuliia Sachuk, grundare och chef på Fight for Right. 

Utöver det direkta stödet arbetar Fight for Right även för en inkluderande återuppbyggnad av Ukraina, där tillgänglighetsstandarder är en grundpelare. I en tid där många riskerar att placeras på institution på grund av bristen på tillgängliga boenden, kämpar organisationen för att alla ska ha rätt till ett värdigt liv.

I Ukraina lever minst 2,7 miljoner människor med funktionsnedsättning. Att leva med funktionsnedsättning i ett land i krig innebär särskilt stora utmaningar. Läs mer HÄR.

Du kan se inspelningen av webbinariet här nedanför eller på Youtube.

Webbinariet genomfördes genom projektet “Inkludera Flera” med stöd från Arvsfonden.

Latest news