fbpx

“Jag brukade fråga min mamma om varför jag är född sån här”

Annamaria David från byn Ng’ome i Bahi-distriktet i Tanzania är 10 år. Så länge hon kan minnas har hon mött svårigheter på grund av sin albinism.

-Jag brukade fråga min mamma om varför jag är född sån här, berättar Annamaria.

2019 blev Annamaria inskriven i Buigiri grundskola, en inkluderande skola för barn med funktionsnedsättning, och hennes syn på sig själv började förändras. Tidigare trodde Annamaria att hon var den enda personen med ljus hudfärg.

-Jag trodde att jag var ensam, men nu har jag träffat flera personer som har samma färg som jag. Tack till Tanzania League of the Blind (TLB) som hjälpte mig till skolan.

Idag går Annamaria i andra klass och drömmer om att en dag bli läkare.

Vad är albinism?

Tre pojkar sitter tillsammans med en flicka med albinism, hon har gul klänning och grön solhatt. alla barnen skrattar

Albinism är ett genetiskt tillstånd som kännetecknas av brist på melanin. Bristen på melanin i hud, hår och ögon ökar sårbarheten för solens farliga strålar och ökar risken för hudcancer. Det är också vanligt att bristen på melanin i ögonen leder till synskador hos personer med albinism. 

Senaste nytt