fbpx

Freedom Drive för ett mänskligt Europa

Det handlar bland annat om en tillgänglig skola och gatubild, att barn inte ska växa upp på institutioner och att Europa behöver en gemensam lagstiftning för rättigheter för personer med funktionsnedsättning. Det sammanfattas independent living – ett självständigt liv. MyRight är på plats tillsammans med projektaktiva från Sverige och Bonien-Herzegovina.

Himlen är mulen över det grå stentorget framför Europaparlamentet. Freedom Drive och den tillhörande marschen hålls var annat år. Årets kampanjfärg är röd och tröjor och plakat lyser, liksom flaggor från olika länder. Rullstolarna blir fler och fler, personer som använder permobil anländer, det kommer några ledarhundar och en grupp tjejer pratar teckenspråk.

Aktivister från många europeiska länder har kommit till marschen, och för flera är det mot alla odds. Människor med funktionsnedsättning i Europa riskerar att leva sina liv isolerade i hemmet eller på institutioner utan möjlighet att resa eller ännu mindre lämna landet. Att alla som vill inte kan komma är något dom nämns i talen och mottot på affischerna säger: A voice for all.

– Det är viktigt att jobba emot institutionaliseringen. Att folk inte kommer ut är vanligt i Europa, kommenterar Jonas Franksson, projektaktiv från STIL, Stiftarna av Independent Living i Sverige.

– Sverige har varit ett föredöme i 25 år, men nu är vi inte ett så gott exempel längre, som att personlig assistans är ifrågasatt. Freedom Drive är viktigare än någonsin!

Klockan blir tio och vi är runt tvåhundra personer samlade. Det är ENIL, European Network on Independent Living, som är huvudarrangör för Freedom Drive. Dess ordförande Jamie Bolling, som även är aktiv i svenska STIL och deras projekt via MyRight, är den som inleder hela marschen.

Jamie Bolling hälsar välkommen, hon betonar kraften i arbetet för ett självständigt liv och annonserar årets tema ”Independent Livings hjältar: Förr, nu och i framtiden”.  Nu kommer den svåra biten, säger Jamie Bolling och får en sorgsen röst när hon uppmanar oss att minnas Martin Naugthon. Han var initiativtagare till marschen och gick bort 2016. Marschen 2015 blev hans sista.

Innan vi går blir det upprop av alla länder på plats, och varje gäng med aktivister svarar med rop och applåder. Det blir bra stämning och ett himla liv, kanske ger den bosniska delegationen, från organisationen IC Lotos, på ett femtontal personer den mest högljudda responsen. Yeah! Här är vi!

Från Sverige kommer också ett ljudligt gäng, främst från organisationerna STIL och JAG.

Rutten för Freedom Drive Marsch går från Europaparlamentet, förbi Europarådet nära EU-kommissionen och avslutar i en park med djupt gröna gräsmattor och en pampig triumfbåge, Parque de Cinuantenaire. Före och på sidorna av tåget går poliser, och det finns en ambulans och sjukvårdare som också följer med. I EU-kvarteren skyndar en del personer i dräkt och kostym förbi, ute på gatan stannar människor på väg ut och in i affärer upp och iakttar demonstrationen.

Zumreta Galijasevic arbetar med ungdomar i ett projekt som IC Lotos driver i Tuzlaregionen i Bosnien-Herzgovina. Hon ger mig ett stort leende när jag frågar om hur hon upplever marschen.

– Vi är färre än förra gången jag var med, för två år sedan. Men jag är glad, det är en härlig upplevelse. Både med marschen och att vara med och träffa personer och organisationer från olika länder.

Det är en allvarlig men också självsäker och glad grupp som marscherar längs Bryssels gator. Deltagarna peppar varandra att ropa slagorden. De filmar, tar selfies och delar med hastag #enilfd17 – som står för ENIL Freedom Drive 2017.

Ordförande för IC Lotus, Suvad Jahirovic, har en megafon och tar i från tårna: Nothing about us without us! Rights – not charity! Det betyder: Inget om oss utan vår medverkan! Rättigheter – inte välgörenhet! Suvad är klädd i en blå tröja som projektet STIL och IC Lotos driver i Bosnien-Herzegovina har låtit trycka. I ena handen har sin vita käpp och i den andra en megafon.

Tar i gör också Marianne Knudsen från organisationen ULOBA i Norge, hon har en nätt rullstol och en enorm megafon och ropar: Strong Proud Visible. Översatt blir det: Starka, stolta, synliga.

Synligheten har många dimensioner, bland att då det fortfarande är svårt att ta sig fram på många håll i Europa. I katalogen för Freedom Drive, med kartor och program, ägnas många sidor åt hur människor ska få ledsagning och assistans för att kunna röra sig i Bryssel. Det är många gator som automatiskt är omöjliga att demonstrera på för personer med rullstol, eftersom det som kan ses som Europas huvudstad är skrämmande otillgängligt.

Efter massor av slagord och en och annan sång kommer demonstrationståget till parken och slutdestinationen. Från en scen avlöser Jamie Bolling och flera talare varandra.

Plakaten var många. Här ett med texten Fix the system – not me. Ändra systemen – inte mig.

Tara Flood kommer från Storbritannien och talar om vikten av att skydda rättigheter för personer med funktionsnedsättning i samband med Brexit.

– Vi behöver ert stöd för att inte nästa generation av personer med funktionsnedsättning ska få sina liv förstörda! Vi måste försvara våra mänskliga rättigheter och självständighet i samband med Brexit, säger Tara Flood, chef för the Alliance for Inclusive Education, en kampanj som arbetar för en skola för alla.

Hon har själv en bakgrund där hon bott ifrån sin familj och på institution sedan hon var 16 månader gammal.

– Independent living är allt som personliga assistenter, utbildning som inkluderar alla och tillgängliga byggnader. Låt oss prata om hur vi kan dra nytta av konventionen för rättigheter för personer med funktionsnedsättning, inte bara i Europa, utan i världen, manar Tara Flood.

Behovet av gemenskap och organisering sammanfattas av Jamie Bolling när hon ber alla på Freedom Drive March fortsätta kämpa och stödja varandra – för frihet och ett självständigt liv för alla.

Text och foto: Anna Morin

Fakta och länkar

Fakta

Freedom Drive 2017 arrangerades 25-28 september och innehöll moment som workshops med föreningsaktiva från olika länder, möten med EU-parlamentariker, en konferens för rörelsen och årsmöte för ENIL. Det var den åttonde Freedom drive och årets aktiviteter tillägnas grundaren av Freedom Drive Martin Naughton. Budskapen från ENIL till Europaparlamentet finns att läsa i ENIL 2017 Freedom Drive Declaration som går att ladda ner här

Independet living betyder självständigt liv och handlar om att ha makten i sitt eget liv, och om mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning, oavsett funktionsnedsättning och behov av assistans.

STIL i Sverige är en förening för personer med funktionsnedsättning, och ett kooperativ utan vinstintresse som anordnar personlig assistans. STIL är en av 23 medlemmar i MyRight.

Länkar

STIL

IC Lotos

ENIL Freedom Drive 2017

JAG

Alliance for Inclusive Education

Senaste nytt