fbpx

Frihet, jämlikhet och tillgänglighet

Representanter för organisationerna poserar på MyRights kontor.
Från vänster till höger: Cecilia Palacios Persson från MyRight, Suvad Zahirović, Sandra Marković, Armin Babović och Zumreta Galijašević Baluković från IC Lotos och Katarina Bergwall och Emma Åstrand från STIL.

 

Det är en varm och glad stämning när MyRight träffar representanter från STIL (Stiftarna av Independent Living i Sverige) och IC Lotos från Bosnien-Hercegovina. Organisationerna har samarbetat länge, i tio år nu, och det fungerar bra. Man trivs ihop och är stolta över det arbete man gör tillsammans. Fokus i samarbetet är att utveckla möjligheterna för personer med funktionsnedsättning att leva ett självbestämt liv. Sverige ligger före Bosnien-Hercegovina vad gäller rätten till självbestämmande, men organisationerna säger att glappet kanske är på väg att minska. Medan utvecklingen sakta men säkert går framåt i Bosnien-Hercegovina ser man med oro på utvecklingen i Sverige, där bland annat rätten till personlig assistans ifrågasätts.

I Bosnien-Hercegovina arbetar man dels med att förbättra tillgängligheten i samhället, men också med att förändra attityder. Personer med funktionsnedsättning utsätts ofta för nedvärderande behandling och ses som föremål för välgörenhet istället för som medborgare med självklara rättigheter.

”En man kom fram till mig på gatan och gav mig 50 Euro för att jag är blind.” berättar Suvad Zahirović, generalsekreterare på IC Lotos. Han fortsätter:

”Jag sade att jag inte behöver hans pengar, jag har ett jobb. Men han ville ge dem ändå, det fick väl honom att känna sig god. Det är sorgligt, men jag ser det som ett tydligt exempel på varför vårt arbete behövs. Och pengarna får jag väl se som en donation till IC Lotos”, lägger han till med ett skratt.      

En grupp man valt att satsa särskilt på är unga med funktionsnedsättning. Man erbjuder ett program där unga får gå kurser, stötta varandra i grupper och får en personlig mentor. Många unga har förändrat sina liv dramatiskt sedan de gick med i programmet. Från att i många fall ha varit ganska passiva och osynliga har de börjat studera, engagera sig för samhällsförändring och i några fall till och med gett sig in i politiken.

”För att kunna åstadkomma dessa förändringar är det viktigt att vi också arbetar med föräldrarna till dessa ungdomar. Och i allt vi gör, när vi arbetar med ungdomar, föräldrar, professionella grupper eller beslutsfattare, måste vi alltid göra en noggrann avvägning. Vi behöver trycka på dem för att få till förändring, men om vi trycker för mycket eller på fel sätt finns det risk att de reagerar negativt och istället vänder sig emot oss. Det är en utmaning, men vi lär oss hela tiden”, säger Sandra Marković från IC Lotos.

Just lärande verkar vara något som präglar hela samarbetet mellan organisationerna. IC Lotos utvecklar hela tiden sina arbetsmetoder, och STIL har inspirerats av dem.

”Vi har också börjat med föräldraprogram och mentorsprogram, det är idéer som kommer direkt ur det här samarbetet”, säger Katarina Bergwall från STIL. ”Vi tänker också kopiera deras koncept och starta ett Center for independent living. Där kommer det finnas en massa olika aktiviteter och möjlighet för människor inom hela funktionsrättsrörelsen att mötas och ha utbyte.”

För IC Lotos är ett av de främsta målen att personer med funktionsnedsättning i Bosnien-Hercegovina ska få rätt till personlig assistans. Det är ett koncept som många inte ens känner till idag.

”Det händer till exempel att föräldragrupper kampanjar för bättre institutioner för deras barn med funktionsnedsättning. Men det är för att de inte känner till att det finns andra alternativ som kan göra det möjligt för barnen att bo hemma”, säger Sandra.   

Ett annat problem är att det i Bosnien-Hercegovina finns väldigt lite ekonomiskt stöd för organisationer som arbetar med funktionsrätt. IC Lotos är därför beroende av bidrag från bland andra MyRight för att kunna bedriva sitt arbete. Man uppskattar att det är ett långsiktigt och ömsesidigt samarbete.

”Det är också skönt med finansiärer som har förståelse för hur det är att arbeta i en organisation där många har funktionsnedsättning. En del förstår inte att verksamheten kostar extra när man behöver tolkar, assistenter, särskilda transportmedel och liknande. Men sådant är aldrig några problem med MyRight, ni vet hur det är”, avslutar Sandra.

Vi på MyRight är mycket nöjda med projektet och hoppas kunna fortsätta stötta samarbetet så länge det behövs. Vill du vara med och bidra till våra projekt runtom i världen? Bli månadsgivare här.

Senaste nytt

Medlemmar ur FES poserar i sin föreningslokal. Fyra personer står mot en vägg med bokhyllor och två sitter framför i rullstol.

MyRight i Bolivia

I Bolivia möter personer med funktionsnedsättningar enorma utmaningar varje dag. Men genom våra fantastiska partnerorganisationer förändras liv.

LÄS MER »
Bilden visar många fötter på en väg där någon skrivit "climate crises = human rights crisis".

Klimaträttvisa för alla

Personer med funktions-nedsättning drabbas hårt av klimatkrisens effekter. Nästa år startar MyRight ett projekt för att inkludera personer med funktionsnedsättning i klimatarbetet.

LÄS MER »