fbpx

Jag är likadan som andra barn

Henriette snaggat hår, har skoluniform och håller i en krycka.

Henriette Kwizera är 12 år gammal och har en fysisk funktionsnedsättning. Hon bor tillsammans med sina föräldrar, äldre bror och lillasyster i Nyaruguru District i södra provinsen i Rwanda och går tredje året i grundskolan.

Henriette lyckades komma in i skolan tack vare informationskampanjer som genomfördes av National Union of Disability Organizations in Rwanda (NUDOR).

”Det var en lärare som träffade mina föräldrar och berättade om möjligheterna till utbildning för barn med funktionsnedsättning.  Läraren sa att jag borde komma till skolan och gå med i skolans nya klubb om funktionsnedsättning och mänskliga rättigheter”, berättar Henriette.

Henriette bad sina föräldrar om att få gå till skolan många gånger och till slut tillät de henne att gå dit. På skolan träffade hon andra barn, både med och utan funktionsnedsättning. De började umgås, leka, roa sig och kämpade tillsammans mot bland annat isolering och självdiskriminering utanför skolan.

”Jag mådde bättre i skolan eftersom klubben hade lärt andra barn att vi, barn med funktionsnedsättning, är samma som andra barn, så vi kan vara fria och leka med dem. De förolämpar oss inte längre eller säger fula ord som de brukade göra förut,” säger Henriette.

Henriette vill fortsätta med att studera vidare på universitetet. Hennes dröm är att bli läkare och ta hand om människor, särskilt personer med funktionsnedsättning.

Senaste nytt