fbpx

Bolivia: Ny nationell federation för personer med psykisk funktionsnedsättning

2005 startade vi i RSMH-Roslagen (Riksförbundet för social och mental hälsa) ett projekt för att stimulera bildandet av sociala arbetskooperativ i Bolivia. Projektet fick stöd från MyRight. Självklart ville vi samarbeta med den bolivianska intresseorganisationen för personer med psykisk funktionsnedsättning, men det visade sig att det inte fanns någon!

Personer med psykisk funktionsnedsättning ”fanns” inte

När vi vände oss till Regeringen för att få statistik över personer med psykisk ohälsa så fick vi ingen information. Av den enkla anledningen att den gruppen inte ”fanns” i samhället. Människor var gömda och glömda med mycket skuld och skam hos familjerna.

Det blev det viktigt för oss att verka för att försöka initiera en intresseorganisation. Det ledde till att svenska Parasoll, som ägs av RSMH och Schizofreniförbundet och som bedriver personlig ombudsverksamhet för personer med psykisk funktionsnedsättning, tog över frågan och ansökte om ett nytt projekt hos MyRight.

Den första byggstenen till en nationell organisering

För fyra år sedan bildades intresseorganisationen Parasoll-Bolivia. Det var också en stor händelse och den första byggstenen till en nationell organisering. Det var en förmån att få vara med i den stora glädje som både brukare och anhöriga kände, när de träffade andra i samma situation. Det var många tårar av glädje och lättnad.

Parasoll Bolivia har fortsatt att utvecklas och har idag en bred verksamhet med olika självhjälpsgrupper och politisk påverkan på olika sätt. Regeringen har erkänt psykisk funktionsnedsättning som en egen funktionshinderkategori. Nu finns man! Men okunskapen är enorm och föder fördomar och rädsla. Därför har organisationen lyckats få sändningstid i en populär radiokanal, där de varje vecka informerar om vad psykisk sjukdom kan vara för något.

Det har nu bildats fler föreningar på andra orter i landet för personer med psykisk ohälsa. När man kommit så långt kunde vi med hjälp av MyRight och den danska biståndsorganisationen ADD ta initiativ till att bilda en federation.

Med en nationell federation skapas nya möjligheter

Parasoll-Bolivia har en självklar och central roll i federationen vilket bland annat märks genom att Parasolls ordförande nu också är ordförande för hela federationen. Kontoret kommer att vara hos Parasoll i Cochabamba  som är den tredje största staden i Bolivia.

Det är naturligt för RSMH-Roslagen och Parasoll i Sverige att med stöd från MyRight stötta den nya nationella federationen. Tack vare att det nu finns en nationell organisation går det också att ansöka om stöd från regeringen. ADD kan också stötta.

Den goda spiralen är igång. Det behövs hjälp för hjälp till självhjälp. Behoven är enorma, men möjligheterna är också stora.

Text och bild: Bosse Blideman och Eva Laurelii från RSMH-Roslagen

Senaste nytt

Henriette snaggat hår, har skoluniform och håller i en krycka.

Jag är likadan som andra barn

Henriette Kwizera är 12 år gammal och har en fysisk funktionsnedsättning. Hon bor tillsammans med sina föräldrar, äldre bror och lillasyster i Nyaruguru District i södra provinsen i Rwanda och går tredje året i grundskolan.

LÄS MER »
MyRight logotyp

Årsmöte 2023

Den 20 juni höll MyRight sitt årsmöte där medlemmar samlades för att diskutera och besluta om organisationens verksamhet och framtid.

LÄS MER »