fbpx

Från beroende till självständighet – Regis berättelse

Regis mamma var ensamstående när han föddes och i en svår situation. I desperation lämnade hon Regis i en buske nära hemmet och tänkte överge honom. Men Regis mormor hörde hans gråt och bestämde sig för att rädda honom.

14-åriga Regis Irakukunda bor i Rwanda och har en intellektuell funktionsnedsättning. Ingen vet om funktionsnedsättningen är medfödd eller om den beror på hans komplicerade och utdragna födelse.

När Regis var yngre var hans omvårdnadsbehov mycket stora och vardagen var utmanade för familjen.
När Regis var sex år tog hans familj med honom till centret ”Ineza Kabaya”, ett dagcenter för barn med särskilda behov. Ineza Kabaya är medlemmar i Collectif Tubakunde, en av FUB:s och MyRights partnerorganisationer. Efter en bedömning, utförd av utbildad personal, satte centret upp en individuell utvecklingsplan för Regis skolgång.

Med hjälp av specialpedagogiska övningar och rätt stöd från utbildade pedagoger har Regis gått från beroende till självständighet och nya färdigheter. Han kan nu röra sig själv, äta själv och tillsammans med andra barn få ett socialt
sammanhang.

En pojke står framför sin skola, han har grön skoluniform på sig.
Regis Irakukunda

Senaste nytt

Henriette snaggat hår, har skoluniform och håller i en krycka.

Jag är likadan som andra barn

Henriette Kwizera är 12 år gammal och har en fysisk funktionsnedsättning. Hon bor tillsammans med sina föräldrar, äldre bror och lillasyster i Nyaruguru District i södra provinsen i Rwanda och går tredje året i grundskolan.

LÄS MER »
MyRight logotyp

Årsmöte 2023

Den 20 juni höll MyRight sitt årsmöte där medlemmar samlades för att diskutera och besluta om organisationens verksamhet och framtid.

LÄS MER »