fbpx

Indira behöver inte längre oroa sig för sin dotter

Indira Koiralas 16 åriga dotter har en intellektuell funktionsnedsättning och har tidigare haft stora problem med skolgång och varit mycket beroende av sina föräldrar. Men tack vare en nystartad resursklass har hela familjens situation förbättras.

Indira har rosa blus på sig och svart uppsatt hår, hon står mot en vägg i dotterns klassrum. på väggen hänger rosa pappershjärtan som barnen klippt ut.

Indiras familj har mött flera motgångar. Hennes ena dotter gick bort i en tragisk olycka när hon lekte med de många lågt hängande elledningarna som finns på Nepals gator. Indira har nu sin 16 åriga dotter med intellektuell funktionsnedsättning och ett litet barn att försörja. Hennes man har problem med alkohol och har i perioder haft svårt att bidra till familjens ekonomi.

Trots allt det svåra har Indira fått nytt hopp tack vare att MyRights och FUB:s partnerorganisation Parent Federation of Persons with Intellectual Disability (PFPID) har startat en resursklass för barn med intellektuell funktionsnedsättning.

Sedan resursklassen startade för ett år sedan har Indiras dotter blommat ut, hon är alltmer social och självständig. Indira berättar att dottern nu gärna hjälper till med matlagning och städning, hon har lättare att kommunicera och har fått massor av nya vänner. Tidigare gick hon i en allmän grundskola men det var alltid en kamp att få henne att gå dit.

-Min dotter ville aldrig gå till skolan självmant, nu ser hon framemot skolan varje dag, säger Indira.

Självständigheten hennes dotter har fått betyder mycket för hela familjen. Det gör att Indira och hennes man har lättare att arbeta vilket ger de en tryggare ekonomisk situation.

Det är inte bara självständigheten som gör att Indira känner en lättnad för både sig själv och sin dotter. Hon är nu inte orolig över att hennes dotter ska bli missförstådd och illa behandlat. Något som regelbundet hände i den förra skolan.

-På den allmänna grundskolan använde de fysisk bestraffning och jag var alltid orolig för min dotter, berättar Indira.

Indiras berättelse är ett exempel på hur stor skillnad rätt stöd kan göra, inte bara för individen med funktionsnedsättning utan för en hel familj.

Tack vare att Indiras dotter får möjlighet att gå i en klass där utbildningen anpassas efter hennes behov och kapacitet, kan hon lättare försörja sina barn och slippa oroa sig för hur hennes dotter behandlas.

-Jag hoppas att min dotter blir så självständig att hon kan klara sig själv och få ett så normalt liv som möjligt, jag tror att det kommer gå om hon fortsätter få stöd, säger Indira.

Indira sitter bredvid sin dotter i en skollokal de ler mote kameran.
Indira med sin dotter.

Senaste nytt