fbpx

Stödet från DAOK har gett Jhapats familj ett bättre liv

-Det stöd som vi har fått från DAOK har förbättrat min familjs liv. Nu tänker vi bara på att utöka verksamheten, säger Deepa Saud.

Jhapat Bahadur Saud är gift med Deepa Saud. Deepa är hörande och Jhapat är döv. De gifte sig 2016 och bor i den byn Kailali i östra Nepal tillsammans med sina två barn. Innan paret kom i kontakt med Deaf Association of Kailali var det svårt att kommunicera, de hade inget gemensamt språk. Paret hade det också tufft ekonomiskt och saknade i perioder helt inkomst. När paret fick sitt första barn började Jhapat bli riktigt orolig för framtiden.

-Jag hade ingen aning om vad jag skulle göra och hur jag skulle kunna förbättra min inkomst, samtidigt visste jag att utgifterna skulle öka de kommande åren på grund av mina barns skolgång, säger Jhapat.

Jhapat hade ingen möjlighet att dela sin oro och sina tankar med Deepa och de kunde inte heller göra en plan för att hantera situationen tillsammans.

-En dag kom Vijaya Saud, sekreterare i DAOK, hem till mig och berättade att en utbildning i nepalesiskt teckenspråk börjat i vår by. Både jag och Deepa fick sex månaders utbildning. Det har underlättat vår kommunikation, och vi kan tillsammans diskutera våra familjeangelägenheter och framtidsdrömmar, säger Jhapat.

Genom DAOK har Jhapat fått utbildning i getuppfödning och har på egen hand börjat föda upp getter. Han får en viss vinst och med ett lån har han nu startat en liten kött- och matbutik i sitt eget hus.

-Det fanns ingen månadsinkomst tidigare, jag brukade åka till Indien med mina vänner i byn för säsongsarbete för att försörja min familj.

Nu kan familjen spara lite varje månad och Jhapat behöver inte längre åka till Indien och lämna familjen ensam.

två illustrationer på nepalesiska teckenspråket

Senaste nytt