fbpx

Systrarna Cristiana och Rosario

Cristiana Fonseca Mayorga och Rosario Fonseca Mayorga är tvillingsystrar som båda föddes döva. De är 19 år gamla och bor i Managua, Nicaragua. Systrarna har på olika sätt kämpat för att nå sina mål inom skolan.

tvillingsystrarna sitter bredvid varandra på varsin stol, Cristiana till vänster kollar på Rosario som tecknar mot kameran
Cristiana Fonseca Mayorga och Rosario Fonseca Mayorga

Cristiana och Rosario gick tillsammans på förskolan där de försökte lära sig alfabetet och enklare tecken, men lärarna kunde inte teckenspråk och det blev till slut för svårt för systrarna att följa med i undervisningen. De fick då hjälp av organisationen Los Pipitos som ordnade så att flickorna kom in på en specialskola där det fanns kompetens för undervisning av döva elever.

Systrarna fortsatte att gå i skolan tillsammans tills de slutade årskurs sex. Då tog sig Cristiana sig snabbt vidare genom högstadiet och upp till gymnasiet. Efter gymnasiet var Cristiana stolt och nöjd över att hon tagit examen och dessutom med väldigt bra betyg. Hon längtade efter att fortsätta sina studier på universitetet men tvivlade på om det skulle vara möjligt. Cristiana tog ändå chansen och började studera vid universitetet – utan tolk. För att kommunicera med lärare och sina klasskamrater skrev hon meddelanden på lappar och i via sin mobil.

-Det var väldigt, väldigt svårt att inte ha en teckenspråkstolk till hjälp, men alla var imponerade över att jag som döv klarade av universitetsstudier på samma nivå som alla andra, berättar Cristiania.

Cristiana behöll sitt tålamod trots att det var svårt, och skolan lyckades till slut ordna så att hon nu har en teckenspråkstolk till stöd i skolan.

Cristiana sitter och skriver på mobilen hon har mörkt hår och glasögon
Cristiana Fonseca Mayorga

För Rosario var resan till gymnasiet inte lika lätt. Hon kämpade med att klara av sexan och fick göra om slutproven flera gånger men blev uppmuntrad och peppad av sina lärare att hon skulle klara det. Rosario kom över sina svårigheter och läser nu sista året på gymnasiet.

-Min nästa utmaning blir universitetet, jag har sett hur min syster har kämpat och det motiverar mig att fortsätta, säger Rosario.

Rosario sitter och skriver i ett anteckningsblock hon har brunt hår och glasögon
Rosario Fonseca Mayorga

Senaste nytt