fbpx

Vinner internationellt pris för sitt rättighetsarbete

Medlemmar från Rwanda Union of the Blind (RUB).

Synskadades Riksförbunds samarbetsorganisation RUB – Rwanda Union of the Blind har vunnit pris för sitt arbete med att utbilda, engagera och att ge en röst åt personer med synskada i Rwanda. Priset delades ut i Paris av Leitner Centre of International Laws and Justice 2014.

Donatilla Kanimba, RUB:s generalsekreterare, är glad över att organisationens arbete har blivit uppmärksammat internationellt.

– Det här priset är inte bara till personer med synskada utan till alla personer med funktionsnedsättning. Det visar att vi är lika viktiga som andra, säger Kanimba.

Medlemmar i kooperativet Umucyo skördade 15 ton majs under förra skördeperioden. Alla medlemmar har idag sitt eget bankkonto och ett gemensamt konto för kooperativet. De har också skapat en köksträdgård där de odlar grönsaker som de delar med människorna som bor i området. Kooperativets verksamhet som även inkluderar självhjälpsgrupper gör att medlemmarna är mindre isolerade än tidigare. Det bidrar till att samhällets attityder gentemot personer med funktionsnedsättning successivt börjar förändras.

1994 började personer med synskada att organisera sig i den nationell paraplyorganisationen RUB för att skapa bättre förutsättningar att kämpa för grundläggande rättigheter.

– Priset stärker oss att fortsätta vårt arbete för att förbättra situationen för personer med synskada. Vi har inte uppnått våra framgångar på egen hand utan tillsammans med våra samarbetspartners och Rwandas regering som har antagit inkluderande lagar, säger Kanimba.

Jean Damascene Nsengiyumva, generalsekreterare för den rwandiska funktionshinderrörelsens paraplyorganisation NUDOR tillägger att medierapporteringen också har bidragit till organisationens framgångar. Genom att medierna har gett sitt stöd till kampanjen som visar på ojämlikheter i samhället så har rättighets- och funktionshinderfrågor satts på agendan.

– Priset visar att även personer med funktionsnedsättning kan bidra till landets utveckling, säger han och uttrycker en stor förhoppning om att journalister och media även fortsättningsvis ska lyfta frågor om rättigheter för olika minoritetsgrupper i samhället.

Senaste nytt