fbpx

Global Disability Summit

Den 16-17 februari hålls Global Disability Summit (GDS). GDS är ett globalt toppmöte där representanter från regeringar, myndigheter, finansiärer, privata sektorn och civilsamhällesorganisationer möts för att på olika sätt bidra till att stärka funktionsrättsperspektivet.  Det hålls även ett ”Youth Summit”, ett ”Civil Society Forum” och ett 80-tal seminarier, så kallade Side Events, i samband med mötet.

Global Disability summit logotyp

Varför hålls toppmötet?

Toppmötet och alla evenemang runt mötet bidrar till att öka medvetenheten hos stater och internationella aktörer och rikta fokus till globala funktionsrättsfrågor. Målen med toppmötet är och dela erfarenheter och goda exempel och att stärka organisationer av personer med funktionsnedsättning i låg- och medelinkomstländer och deras relationer med sina beslutsfattare. Vid toppmötet ska de åtaganden som gjordes vid det förra toppmötet 2018 följas upp och nya åtaganden göras.  

Vilka frågor prioriteras?

2022 års toppmöte kommer rikta ett särskilt fokus till frågor om meningsfullt deltagande, inkluderande utbildning, försörjning och sociala skyddsnät, hälsa, kriser och konflikter och klimatförändringarna. Sverige kommer att göra nya åtaganden och deltar med personal från Sida, Utrikesdepartementet, Socialdepartementet och Myndigheten för delaktighet. Många civilsamhällesorganisationer, som MyRight och Diakonia, deltar också under mötet på olika sätt.

Läs mer och anmäl dig

Här hittar du mer information och anmäler dig: https://www.globaldisabilitysummit.org/

 

Här hittar du information om seminarier/sidoevent den 16 och 17 februari: https://www.globaldisabilitysummit.org/pages/side-events-under-the-auspices-of-the-gds-2022

 

Här kan du som är ungdom anmäla dig till ungdomstoppmötet ”Youth Summit” som hålls den 14 februari via zoom: https://us06web.zoom.us/webinar/register/WN_ISSYSCgaStGvZHKahTqbzg

 

Här kan du som är aktiv inom en svensk funktionsrättsorganisation anmäla dig till Civilsamhällesforum som hålls den 15 februari via zoom: https://registration.tappin.no/register/civilsocietyforum

Vad hoppas MyRight att toppmötet ska leda till?

  •  Att Sverige och Sida ökar antalet riktade insatser som går till arbetet med fattigdomsbekämpning och arbetet för mänskliga rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

  • Att fler aktörer ska arbeta aktivt för ökad inkludering liksom ökad tillgänglighet.

  • Att Sverige och svenska aktörer ska starta upp, eller stärka redan befintligt, funktionsrättsperspektiv inom sina verksamheter och öka sina samarbeten med organisationer av personer med funktionsnedsättning.

Senaste nytt